Schrijver

Mijn schrijven is pas tot ontwikkeling gekomen, of beter: begonnen, tijdens het eindexamen van middelbare school toen ik een opstel moest schrijven (mijn dagboeken van die tijd tel ik niet mee). Daarvoor was ik meer een lezer. Tijdens mijn studies begon wat niet meer is gestopt: de grote lol van woorden tot zinnen bouwen en van alinea’s tot hoofdstukken combineren.

Steeds belangrijk zijn mijn romans geweest. In 1988 begon ik de eerste verhaallijnen op te schrijven, destijds nog gebaseerd op mijn leven en dus sterk autobiografisch. Pas later kwam ik met geheel verzonnen personen en verhalen, en langzamerhand heb ik het idee dat ik echt kan schrijven, dus iets helemaal uit het niets kan verzinnen.

Hieronder staat een kort overzicht van titels, de staat van het verhaal (in aanbouw of af/herschrijffase) en een korte synopsis.

 

Wederopbouw.

Synopsis: Ontwerper Gabriel Reduit gaat naar Berlijn om een grote opdracht binnen te halen. Tegelijkertijd wil hij een paar maanden weg om nieuwe energie op te doen. Na enkele tropenjaren, waarin zijn zus stierf, zijn vader besloot Nederland en zijn vrouw te verlaten, en waarin zijn moeder ongemeen plotseling dement werd, zoekt hij naar een nieuwe bestemming, nieuwe doelen. Vlak voor vertrek geeft zijn vrouw hem een brief in A3-formaat mee. Beetje bij beetje krijgt hij in Duitsland een andere geschiedenis van zijn familie onder ogen.

Van huis uit (herschrijffase).

In een huis in een grote stad in het westen wonen drie mannen samen. Werner is succesvol maar onzeker wetenschapper, Zack is de iets te arrogante eigenaar van zijn eigen bedrijf, en Zoon is werkeloos en doet het huishouden. Op een dag belt K. – oude vriend van Zoon – aan, en dringt zich aan hen op. Hij trekt bij de drie in, en terwijl Werner zijn onderspit delft in de wetenschap, Zack zijn bedrijf ineen ziet storten door hoogmoed en belastingellende, wordt gaandeweg duidelijk dat Zoon en K. een oude strijd over een vrouw hebben uit te vechten. Dat gebeurt ook, langs de Schelde in Antwerpen.

 

Stille oorlogen (herschrijffase).

Sean Baken reist met zijn vriendin naar Schotland. Daar ontwaakt zijn liefde voor het land en de mensen, wil hij van zijn vriendin af, en ontstaat voor het eerst woede voor zijn vader. Na de vakantie gaat hij studeren, raakt in een diepe crisis, stapt een nacht uit het leven, en stapt het leven weer in, hoewel zwaar verwond. Na een jaar of 15 (zijn vader is overleden, maar begraven is hij nog niet in Seans geest). komt hij in deel 3 terug in Nederland en rijt oude wonden open, zowel bij hem zelf als bij oude kennissen. Pas dan heeft hij zijn vader begraven.

Een drietal romans zit al in de pen en zijn zelfs al deels geschreven, te weten Lid van de harem, De loopfietser en Hikikomori.

 

Verder heb ik een hoop jeugdzondes geschreven. Gedichten. Een paar daarvan is zelfs in een bundel verschenen. Zoals gezegd: jeugdzondes.

(c) Rick Ruhland 2017.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *