Acteur

Al op jonge leeftijd trok ik gekke bekken. Ik vermoed dat toen de behoefte is begonnen me te uiten en mensen aan het lachen of nadenken of ja, ook huilen te krijgen. In ieder geval wilde ik iemand bewegen, in beweging brengen. Mede omdat ik ben opgegroeid met  slapstick, zoals Laurel & Hardy, Buster Keaton, Harold Lloyd, Charlie Chaplin, heb ik een voorliefde voor toneel waarbij het woord ondergeschikt aan de actie is.

Eigenlijk begon ik pas laat met ‘echt’ toneel: de combinatie van gesproken woord en bewegingen met gebaren, de overdracht van emoties, het samenspelen. Los van een rolletje in de kerstmusical van de lagere school speelde ik tijdens mijn studietijd voor het eerst toneel in studententheater.

Toneel tijdens studie
Sneeuwwitje
Toneel tijdens studie
Stofzuigerverkoper

Later, tijdens de banen aan de universiteit, ook bij de feestelijke momenten zoals promoties, speelde ik toneel voor de gein. Het is wel gek dat toneelspelen in mijn vrije tijd niet meer ontwikkeld is tijdens studie en banen, zoals dat de laatste jaren wel is gebeurd. Het enorme plezier om me te uiten en acteren (op de bühne of voor de camera) om met anderen een verhaal te vertellen en emoties of kennis over te brengen aan het publiek, dat is onbetaalbaar.

 

Op de bühne

In 2003 nam ik het plan echt te gaan spelen serieus. Ik deed een cursus bij het ter ziele gegane Kunstweb en speelde een deel van Het Aanzoek Tsjechov (rol: Ivan Vassilevich). In 2006 besloot ik meer van mijn tijd aan toneel te besteden. Tot 2010 stond ik wekelijks op de bühne bij diverse amateurgezelschappen. Zie hier voor een overzicht van stukken en rollen.

Op dit moment staat het acteren op de bühne stil.

Voor de camera

In de loop van 2006 besloot ik – door een bericht op een toneelmailinglijst – mij in te schrijven bij een aantal castingbureaus. Sindsdien is mijn gezicht en / of lichaam te zien in commercials en fotoshoots. Zie hier voor een lijst.

Locatietheater en trainingen

Tot slot doe ik aan locatietheater en ben ik heel af en toe (maar dat heeft niet mijn voorkeur) trainingsacteur bij trainingen en workshops.

Zoek je een acteur, bijvoorbeeld voor een commercial of bedrijfsfilm, schroom niet en neem contact op.

Wil je eerst een  overzicht van mijn commercials en fotoshoots zien? Bekijk dan mijn showreel.

©  Rick Ruhland 2018.

One thought on “Acteur

  1. Hallo Rick,

    Ik zou je graag uitnodigen voor de casting van Ohra aanstaande donderdag maar je gegevens lijken niet meer te kloppen in ons systeem.
    Wil je mij even bellen op 020-6262626 ?

    met dank!
    Fulco Lorenzo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *